Nieuw voor René is de hobby van het "webmasteren", oftewel het bouwen, uitbreiden en onderhouden van een website. In principe omdat (1) onze vorige webmaster tijd tekort kwam om de mooie website regelmatig te onderhouden en (2) een website nou eenmaal een waardevol communicatiemiddel is, besloot ik medio 2009 het stokje van Ronald over te nemen. Na enige instructie van Ronald snapte ik er nog niet veel van en besloot het op de andere boeg te gooien: doe-het-zelf-cursus-webmasteren... Met een andere hosting-provider, het programma Microsoft Frontpage 2003 en vele via Google gevonden html-code-oplossingen wanneer het me weer eens tegen zat, had ik het eind 2009 eindelijk voor elkaar: een werkende website!
Slechts één jaar later stuitte ik op een aantal beperkingen, die tijdrovende oplossingen vereisten. Dus heb ik geprobeerd me te verdiepen in de html-code van de website, maar dat was helemáál spaghetti voor mij. Frontpage is namelijk een WYSIWYG-editor oftewel "What You See Is What You Get". Heel erg handig wanneer je zelfs geen basiskennis hebt van HTML en je tóch vlot een leuke website wilt maken. Prima tot zover, maar niet verder... Ik had voldoende doorzettingsvermogen gekweekt om serieus met HTML-code aan de slag te gaan en startte met het volgen van een aantal goede (en gratis) online cursussen. Een nieuw begin was gemaakt.
Ik maak momenteel gebruik van het gratis te gebruiken programma PHP Designer 2007 Personal. Dit is een erg overzichtelijk ingedeeld en prettig werkbaar programma, wat je ook nog eens helemaal naar je eigen wensen kan aanpassen. O.a. de kleuren van tekst, attributen, functies e.d. kun je naar je eigen smaak aanpassen zodat fouten in je geschreven code ook snel zullen opvallen. Dit soort software wordt ook wel een editor genoemd.
Nu is het niet zo dat speciale software heilig is. Ik heb namelijk vrij vlot ondervonden dat zo'n editor niet álles vergemakkelijkt, en wanneer ik een pagina aanmaak waarin veel tekst moet komen (zoals de reisverslagen van Jos en mij...), gebruik ik de meest simpele teksteditor die er bestaat: Windows Kladblok (of NotePad zoals je wenst). Zo ondertussen weet ik de regelmatig gebruikte codes uit het hoofd en schrijf meestal net zo lang totdat de pagina vrijwel klaar is.
Naast dat het internet een gigantisch naslagwerk is, blijven een aantal boeken (je weet wel: heel veel velletjes bedrukt papier met zo'n fris gekleurd kaft er omheen...) ook erg handig. Dan ben je geheel lichtnet-en-lokatie-onafhankelijk (bed, bad, toilet, tuin, in Turkije...). Eerst werd in slechts twee weken het boek Basiscursus xHTML en CSS doorgenomen en werd tevens een geheel nieuwe BMV-website ontworpen. Wees gerust, het is nog steeds dezelfde website, maar dan in een moderner jasje. En ook niet geheel onbelangrijke: efficiënter onderhoud.
Jaja, het eerste jargon is gebruikt en dat vraagt uiteraard om enige uitleg, zonder dat het ingewikkeld hoeft te worden. XHTML is het vernieuwde, strictere en betere vervolg op HTML: de taal (code) waarin een website/webpagina geschreven is. Omdat de code van een HTML-pagina alles bevatte (tekst, structuur, afbeeldingen, opmaak etc.) en nogal complex/uitgebreid was, was het daardoor vaak ook onoverzichtelijk en lag de foutenkans hoog. Met de komst van het XHTML i.c.m. CSS werd er naast een codeformulering die aan strictere eisen voldoet, tevens een scheiding gemaakt tussen de structuur & inhoud van een webpagina en de opmaak er van. De opmaak (kleuren, lettertypen, puntsgrootte, achtergronden, hoe hyperlinks zich moeten gedragen, kaders voor verschillende doeleinden inclusief eventueel afwijkende belijningen, marges en paddings etc.) wordt geregeld in CSS: Cascading Style Sheets, oftewel stijlbladen. Superhandig als je eenmaal weet (en ziet) hoe het werkt.
Een duidelijk voorbeeld van de voordelen wat CSS kan bieden, zie je aan het oranjekleurige menu wat automatisch openklapt zodra je er met de muisaanwijzer (pijltje of handje) boven gaat zweven. Exact hetzelfde menu zie je ook op de pagina "Sitemap" alszijnde een soort van boomstructuur, lichtgrijs van kleur en geen exotische uitklap-dingen e.d. Puur "plain & simple" dus en dan heb ik het alléén nog maar over een relatief eenvoudig BMV-menu.
De kracht van CSS wordt op grotere schaal prachtig gedemonstreerd op de website Zen Garden. Ook al interesseert dit onderwerp je totáál niet, dan is het nog altijd indrukwekkend om de heel verschillende stijlen te zien.
Omdat ik de nieuwe website ook graag gebruiksvriendelijker en interactiever wilde maken, ben ik mij momenteel aan het verdiepen in het boek Basiscursus PHP5 (Pre-processing Hypertext Protocol). PHP is een zogenaamde scripttaal waarmee opdrachten en functies aan de server worden verstuurd en ook direct op de server worden uitgevoerd. Hiermee kunnen o.a.;
- vanaf de website rechtstreeks berichten aan een bestuurslid worden verstuurd,
- via een online formulier je als nieuw lid aanmelden,
- een voor leden afgescheiden deel (inlogprocedure),
- een pagina tonen in een andere pagina (PiP)...
Verdere wijzigingen zijn een logischere indeling van de menustructuur en is iedere pagina altijd direct te kiezen. Bovendien is het menu ook erg eenvoudig uit te breiden, iets wat op de oude website lastig te realiseren is. En ook de foto's van de clubritten zijn voor mij efficiënter toe te voegen en de bezoeker kan kiezen uit twee vertoningen. Bovendien is er een heuse overzichtspagina waarop alle fotoalbums rechtstreeks benaderbaar zijn. Of een heuse plattegrond van de structuur van de gehele website, wat erg handig is wanneer je een specifieke pagina zoekt maar niet precies weet wáár je die kunt vinden.
Ondertussen ga ik lekker door met studeren, programmeren, spelen en testen. Pas wanneer alles naar eigen wens soepel functioneert, word ieder clublid geïnformeerd over de stand van zaken. Ook zal de huidige website gedurende enige tijd niet meer bereikbaar zijn, zodat alle nieuwe bestanden zonder storingen of vertragingen kunnen worden verzonden naar de hosting-provider. Hierna zullen er een aantal testen plaatsvinden om te zien of alles functioneert zoals dat bedoeld is.
Uhm... Tja... Zoals jullie waarschijnlijk al hebben gemerkt, ís de oude vertrouwde website nú al foetsie! Sorry hiervoor, maar geduld is "NOT my middle name" blijkt maar weer eens. Een memoriabel moment was het wel hoor, die zaterdagmiddag 16 juli 2011;
- de klok had nèt 22 over één geslagen,
- de vrouw lekker aan het shoppen met een goede vriendin in België (en ja, ze houden allebei van chocolade...),
- Hobbes lag zoals gewoonlijk geheel in coma in haar hok en zo te zien druk aan het dromen (trekkend achterpootje),
- ik had voldaan aan de vooraf zorgvuldig ingeplande huishoudelijke taken,
- het was natuurlijk weer eens pet-weer dus een perfect moment om... De nieuwe website online te gaan zetten!
Jullie leergierige webmaster, René