Eerste Hulp Bij Downloadproblemen

Sommige browsers vertikken het soms om deze mooie website weer te geven zoals de webmaster dat bedoeld heeft, vooral verscheidene versies van Internet Explorer zijn hierin stront-eigenwijs. Recentelijk gehoorde klachten gaan over onverwachte problemen bij het downloaden van routes. Bij het aanklikken op de gewenste route, verschijnt er soms een melding op het scherm dat de XML-pagina niet kan worden weergegeven. De oorzaak is niet de website, maar de browser.

Vele andere browsers zoals Google Chrome, Opera en Mozilla Firefox doen gewoon hun werk en belasten de bezoeker niet met onzinnige foutmeldingen. Bovendien zijn deze steeds populairder wordende browsers gratis... Voor degenen die Internet Explorer willen blijven gebruiken, heb ik een stappenplan gemaakt die men kan raadplegen indien men downloadproblemen ondervindt.

De foutmelding

Als voorbeeld wil ik hier de GBMTT-route downloaden dus nadat ik met de linker muisknop op het kaartje van deze route heb geklikt, krijg ik onverwachts een foutmelding van Internet Explorer (hier: versie 8). Wat nu? Geen nood want dit probleem kunnen we gemakkelijk omzeilen.

Stap 1: Doel opslaan als...

Ga terug naar het scherm met de routes en klik nu met de rechter muisknop op de route. Er worden een aantal mogelijkheden getoond, kies voor de optie Doel opslaan als....

Stap 2: Bestand opslaan

  1. Kies de lokatie waar je het routebestand wilt opslaan. Ikzelf gebruik meestal een speciale map Downloads met daarin een submap genaamd BMV-routes.
  2. Wijzig de extensie van de bestandsnaam in .zip.
  3. Wijzig Opslaan als in Alle bestanden.
  4. Klik vervolgens op Opslaan.

Stap 3: Downloaden voltooid

Het routebestand wordt nu gedownload en bewaard op de zojuist gekozen lokatie. Indien een soortgelijke melding niet automatisch verdwijnt nadat het downloaden is voltooid, klik dan op Sluiten.

Stap 4: Bestand uitpakken

Zoals bekend zijn alle routebestanden op de website ingepakt als Zip-archief. Om de inhoud van deze archieven te kunnen gebruiken, dient zo'n archief uitgepakt te worden. Daarvoor is aparte software nodig zoals het welbekende WinZip. Ikzelf gebruik al jaren het programma 7-Zip wat bovendien volledig gratis is. Onderstaande schermafbeelding kan uiteraard iets afwijken, afhankelijk van de ge´nstalleerde software.

  1. Ga naar de lokatie waar het routebestand is opgeslagen.
  2. Klik met de rechter muisknop op het routebestand, een aantal mogelijkheden worden zichtbaar.
  3. Kies voor de optie Uitpakken of soortgelijk. Hier is gekozen voor Pak uit naar "bmv_20110828_gbmtt" waardoor er automatisch een gelijknamige map wordt aangemaakt. Dit is vooral erg zinvol wanneer er reeds meerdere routes in de lokatiemap staan.

Stap 5: Klaar voor gebruik

Het archief is uitgepakt en de inhoud van de routemap is gereed voor gebruik. Welke bestanden je vervolgens nodig hebt, hangt af van het merk GPS wat je gebruikt. Ook is er een afbeelding die exact de instellingen voor de routeberekening toont. Zorg dat je zoveel mogelijk dezelfde instellingen aanhoudt, anders zal de route op jouw GPS wellicht kunnen afwijken. Laat de routesoftware of je GPS ALTIJD de route herberekenen (i.v.m. verschillende versies van het ge´nstalleerde kaartmateriaal), voordat je de route gaat rijden. Ik ga er vanuit dat je weet hoe je een kant-en-klaar route naar je GPS dient in te laden, en anders bied de gebruiksaanwijzing uitkomst (oftewel in forumtaal: RTFM!).

Webmaster RenÚ

Biltse Motorrijders Vereniging
RPO Webdesign (© 2011)
--- KvK 54971616 ---

Deze website maakt gebruik van cookies, zie hiervoor onze Privacyverklaring.