Upgrades

Mijn autootje uit de vorige eeuw mag er dan een beetje als een schmutzige Harry uitzien, onderhuids wordt er veel aandacht aan besteed zodat de veiligheid op haar wenken wordt bediend en het rijgenot tot een verrassende hoogte wordt getild. Dat is exact hetzelfde bij mijn motorfiets, het hoeft niet te glimmen maar wel veilig te zijn en maximaal gemak en rijgenot te genereren. Ik ben een Pietje Precies in veel dingen, ga zeker niet impulsief te werk maar lees me in op de materie en zoek naar recenties en meningen van anderen. Technische onderdelen en accessoires moeten aan mijn verwachtingspatroon voldoen, kwaliteit, duurzaamheid en service vind ik belangrijk en ben dan ook bereid om daarvoor wat meer neer te tellen, uiteraard binnen een bepaalde limiet. Daarom laat ik de motor aanpassen met een aantal verbeteringen en accessoires...

Hyperpro progressieve vervangingsveren

De af-fabriek vering is op de meeste motoren prima voor elkaar en normaal gesproken is er meestal weinig reden tot klagen. Of de vering voldoet is puur een persoonlijk gevoel en een slappe vering is niet per definitie slecht. Op de FJR1300 heb ik ervaren wat een progressieve schokdemperveer doet met wegligging, grip, comfort en zelfs levensduur van de achterband. Kleine oneffenheden worden comfortabel verwerkt, op slecht wegdek blijft de motor beter onder controle, vering slaat zelfs onder zware belasting niet meer door en de achterband gaat zelfs veel langer mee dan voorheen. Ook heb ik gereden op een andere FJR die voorzien was van een complete set vervangingsveren en dat was een nog veel grotere verrassing. Superstrak sturen en de gewenste rijlijn kunnen blijven volgen ondanks die onopgemerkte hobbel, met nog meer grip en vertrouwen die bocht in duiken, de hele rit wordt comfortabeler, minder vermoeiend en bovendien een kortere remweg als kers op de taart.

Voor vrijwel iedere motor zijn er betere vervangingsveren te vinden van diverse merken veringsspecialisten, ik ga uiteraard voor Hyperpro. Voor de Honda NC750X kies ik de combiset (voorvorkveren, voorvorkolie en schokdemperveer) en deze kost €260,00.

Pirelli Angel GT bandenset

De standaard gemonteerde banden zijn de Dunlop Trailmax, die voor zowel on- als offroad gebruik ontwikkeld zijn. Nu heb ik geen ervaring met Dunlop en was dus nieuwsgierig naar de meningen van andere NC750X-rijders. Ik dus op onderzoek uit en al snel bleek dat de Trailmax onvoldoende grip en levensduur biedt. Natuurlijk is hiervoor de rijstijl grotendeels bepalend, maar als zelfs Honda het probleem erkent en onder garantie de banden vervangt, zegt mij dat genoeg.

In de loop der jaren heb ik enkele merken versleten zoals Metzeler, Bridgestone, Michelin en Pirelli. Ondanks mijn gematigde tot licht-sportieve rijstijl, stel ik hoge eisen aan de kwaliteiten van de banden: grip op nat wegdek, grip op droog wegdek, stabiliteit en levensduur. De Pirelli's op de VX800 en de FJR1300 wonnen glansrijk op ieder onderdeel en dus zal de Honda worden voorzien van de Angel GT's. Dat deze superieure banden een stuk duurder zijn dan de wegwerp-Trailmax's zal niemand verbazen, meerprijs van €130,00 om precies te zijn.

Automatisch kettingsmeersysteem

Deze Honda wordt mijn eerste motorfiets met een ketting als verbinding tussen uitgaande versnellingsbakas en achterwiel i.p.v. een cardan waarover zowel de Suzuki als de Yamaha beschikten. Omdat ik mezelf wel aardig ken, ben ik op zoek gegaan naar een systeem wat de ketting volautomatisch van voldoende smering voorziet en mij dus werk uit handen neemt. Er zijn uiteraard verscheidene systemen te koop met hun voor- en nadelen en een bijpassende prijs;

Ik ga voor maximaal gebruiksgemak dus voor de Pro-Oiler met GPS-module (speciaal ontwikkeld voor plaatsing onder het duozitje/kontje) en laat dit door de ontwikkelaar zelf monteren en afstellen voor een acceptabel vast montagetarief. Gelijk een leuk ritje naar Rijkevoort (20 km onder Nijmegen). Het achtertandwiel wordt aan beide zijden gesmeerd voor de beste penetratie van de olie tussen de schakels. Het bedieningspaneel geeft continue de smeerstand aan, die je eventueel ook handmatig kunt verhogen/verlagen afhankelijk van de weersomstandigheden, of juist in een tijdsgestuurde stand kan zetten wanneer je het asfalt verlaat. Door de continue smering tijdens het rijden, kan vuil zich nagenoeg niet hechten, blijft de ketting dus erg lang schoon, is slijtage minimaal en is stellen vrijwel overbodig, waardoor de levensduur enorm toeneemt.

Middenbok

De een vindt het een afschuwelijk gedrocht, ik heb het op mijn voorgaande motoren gehad en vind het gewoon superhandig. Op een middenbok staat een motor nou eenmaal stabieler dan op de jiffy, eenmaal op de MotoMover gezet manoeuvreer ik 'm in iedere hoek en wordt bovendien de periodieke controle van bijvoorbeeld de ketting hiermee ook erg eenvoudig. Ik ga voor de originele van Honda, €200,00.

Voorspatbordverlenging

Een lang woord voor iets simpels en doeltreffends: het voorkomt dat straatvuil zo'n smerige streep achterlaat op het motorblok tot aan de radiator. Van MDI voor ongeveer €40,00.

Topkoffer

Dat wordt sowieso dan een GIVI vanwege de uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding. Er zijn twee series met ieder hun specifieke kenmerken en prijs;

Zijkoffers wil ik niet en zou dus voor een MonoLock kunnen kiezen, echter op de VX800 had ik zo'n topkoffer (33 liter) zitten en met een toilettas, enkele kledingstukken en schoenen kwam je eigenlijk altijd boven het laadvermogen uit. Dat kon je ook duidelijk merken tijdens het rijden want het universele montagesysteem verdeelde de last niet optimaal en werd de achterkant extra gevoelig voor turbulenties. Dus kies ik voor de duurdere MonoKey-serie, de V40 past heel mooi op de slanke kont van de Honda, een inhoud van 40 liter is ruim voldoende en met een montagesysteem wat speciaal voor de NC750X is ontworpen, wordt het gewicht perfect verdeeld over het achterframe wat de rijeigenschappen weer ten goede komt. De zichtbare brandstoftank van de Honda is feitelijk een 20 liter bagagevak, waarmee de totale bagageruimte gelijk is aan de set zijkoffers van de Yamaha, oftewel ruim voldoende. De complete set (koffer, montagesysteem en bevestigingsplaat) komt op zo'n €250,00.

Dubbele claxon

De standaard claxon is vaak niet echt luid genoeg om dreigend gevaar effectief af te wenden en daarmee heb ik op de FJR1300 korte metten mee gemaakt door dubbele Stebels (118 Db ~ 2 mtr) te monteren, wat formidabel functioneerde. Menig onoplettende verkeersdeelnemer (meestal automobilisten in met name Toyota Priussen) heb ik ter plekke een hartstilstand bezorgd na een druk op de knop, zodat ik veilig m'n weg kon vervolgen. Ook de Honda is voorzien van een enkel zielig en schor klinkend element, dus meteen maar upgraden. Het is de Hella Strong Dual Tone geworden, compact en zwart, iets minder krachtig maar nog steeds een hartverzakkende 115 Db. Wel de claxon schakelen via een 15A-relais. Besteld bij TradeWorks (Ebay, Engeland) voor omgerekend €46,00.

Radiator Guard

Op de Suzuki VX800 had ik er eentje zitten, op de Yamaha FJR1300 had ik er eentje gemonteerd en straks ook op de Honda NC750X. Het materiaal is RVS, exact op maat laser-gesneden en binnen vijf minuten zit het er op. Hoewel het aan de ene kant een versiersel is, heeft het vooral een beschermende functie. De aluminium lamellen van een radiator kunnen door steenslag erg snel beschadigen en een reparatie van enkele honderden Euro's is vrijwel altijd het gevolg. Beter voorkomen dan genezen, vandaar een radiatorbeschermer van SP Engineering (Engeland) voor omgerekend €75,00.

RamMount Ball

Een GPS die zoveel mogelijk in het midden van het stuur zit, vind ik het prettigst. Het stuur is vastgezet in twee stuurklemmen d.m.v. vier M8-bouten. RamMount heeft een rubberen balletje wat op de plaats van een bout wordt gemonteerd en je hierdoor binnen no-time een solide bevestigingspunt creëert. Beetje borgmiddel en klaar is Kees. Ideale oplossing voor €15,00.

Madstad verstelbare ruit

Er zijn ontelbare aftermarket ruiten te koop, universele die met eenvoudige steunen op het stuur worden geklemd tot de op maat gemaakte voor specifieke merken en typen, en ook hierin van zeer betaalbaar tot exclusief en duur. Natuurlijk ga ik niet over één nacht ijs en struin het internet af naar geschikte ruiten die het meest effectief zijn in wind- en weersbescherming. Vooral gebruikerservaringen zijn hierbij erg handig en geven meestal een duidelijk beeld wat je er van kan verwachten. Zo bleek dat verreweg de meeste NC-rijders een vaste ruit hadden gemonteerd die meer bescherming biedt maar ook voor vervelende turbulenties zorgde. Vaak werd er dan een zgn. Laminar-lip op de bovenrand van de ruit geklemd, een soort spoiler wat voor een kleine verbetering zorgde maar optimaal werd het niet.

De grootste oorzaak van turbulentie is het vacuüm wat zich achter de ruit ontwikkelt, doordat vrijwel alle lucht over de ruit geleid wordt. Die mooie schone luchtstroom wordt vervolgens tussen de ruit en rijder het vacuüm in getrokken met als gevolg verstoorde lucht rondom schouders en helm wat extra herrie geeft. Op hogere snelheden kan zelfs "trekken aan de helm" ontstaan, erg oncomfortabel en vermoeiend. Beter is om dan maar helemaal geen ruit te hebben zodat de hoeveelheid windruis bepaald wordt door de aerodinamica van de helm. De oplossing is door een deel van de lucht ook onder de ruit door te kunnen laten stromen waardoor nauwelijks of zelfs geen vacuüm ontstaat, minder turbulentie en minder geluid. Grote toermotoren zijn vaak voorzien van grotere ruiten die verstelbaar zijn, al dan niet electrisch zodat tijdens het rijden de meest effectieve stand kan worden bepaald. Naar mate de ruit rechterop (vertikaler) wordt gezet, zorgt het verstelmechaniek er voor dat de ruimte tussen kuip en ruit groter wordt en het vacuüm achter de ruit beperkt of voorkomen wordt. Dit werkte uitstekend op mijn vorige motorfiets, de Yamaha FJR1300. Het miniscule ruitje op mijn NC750X gaat sowieso vervangen worden door een grotere ruit die tevens verstelbaar moet zijn. De keuze werd hierdoor nogal beperkt.

Ik heb welgeteld één ruit gevonden die veel gebruikers zeer goed beviel, de made in the USA Madstad. Men maakt zowel universele vervangingsruiten als specifiek ontworpen ruiten per merk en type, gemaakt van minimaal 4,5mm dik kunststof (giet-acrylaat), in verscheidene grijstinten (of helder) en afmetingen (of op maat). Ook voor mijn motor is er een specifiek gesneden ruit beschikbaar compleet met hun gepatenteerde RoboBrackets verstelsysteem, leverbaar in drie standaard hoogtes: 46cm, 51cm en 56cm. Op een strook karton heb ik de hoogtes afgetekend, dit op de motor geplakt en het onder een aantal hoeken bekeken wat voor mij de meest prettige hoogte was. Met de RoboBrackets kan de ruit zo'n 8cm in hoogte worden versteld en tussen 55 en 65 graden worden gekanteld. Vervolgens heb ik gekozen voor de 51cm ruit in heldere uitvoering bij hun distributeur in Engeland.

Een kleine week later was de bestelling al in huis en enkele dagen later heb ik het geïnstalleerd, een eitje dankzij een zeer duidelijke montagehandleiding, kleurgecodeerde sluitzakjes met onderdelen en bevestigingsmaterialen. Zelfs ik was binnen het uur klaar. Qua uiterlijk moest ik er even aan wennen maar het misstaat absoluut niet en past eigenlijk heel goed bij de motor. De volgende dag moest ik naar Rotterdam voor de 1000km-beurt en het geprezen effect van de ruit was goed te merken, een wereld van verschil. Voornamelijk binnendoor gereden en dat was een feest, maar ook op de terugweg een flink stuk snelweg en snelheden boven de 100 km/u zijn voor mij geen probleem meer. Bovendien is mijn vizier na 180km nog steeds schoon wat ik ook wel prettig vind. Het vinden van de beste positie bij binnenweg- en snelweggebruik heeft even tijd nodig, maar eenmaal gevonden zit ik gebakken. Een flink stuk comfort en praktisch nut voor omgerekend zo'n €330,00.

Touratech omklapbare spiegels

De motorfiets is perfect, de spiegels qua zicht ook maar qua gebruiksgemak helaas niet. Het probleem is dat ze de motor te breed maken en aangezien de doorgang van de poort en het motorhok minder breed is, levert dit steeds weer dezelfde irritatie op. Ik dus het internet op en zoeken naar een betaalbare oplossing, dit vond ik in de vorm van andere spiegels die speciaal ontwikkeld zijn voor offroad-motoren: de omklapbare spiegel. Uiteindelijk gekozen voor die van Touratech, gemaakt van ABS-kunststof en voor een zeer nette prijs van € 26,00 per stuk. Vrijdag 16 september heb ik ze opgehaald zodat ik meteen een goed excuus had voor een heerlijk ritje naar Apeldoorn. Bij thuiskomst deze spiegels gemonteerd, afgesteld en ingeklapt. De motor hoeft zelfs niet meer op de MotoMover gezet te worden, maar kan gewoon zonder millimeterwerk aan de hand het motorhok in gereden worden. Ben benieuwd hoe de spiegels bevallen tijdens het rijden...

Na ongeveer 1000 km met deze folding mirrors gereden te hebben, kan ik wel zeggen dat ze uitstekend bevallen. De spiegelarmen van ABS kunststof zijn sterk en licht flexibel waardoor bij bepaalde toerentallen het spiegelbeeld soms iets waziger wordt, maar nooit teveel en je dus genoeg kunt blijven waarnemen en onderscheiden. Afgezien van dit, geven de spiegels een voldoende ruim beeld doordat ze in uitgeklapte toestand een stukje buiten de handvatten uitsteken. De fijnafstelling van de spiegels vergt wat kracht en moet met beide handen gebeuren doordat het komgewricht vrij strak is afgesteld. Eventueel kan dat iets minder strak worden gemaakt door verdraaiing van een klein imbusboutje wat ook weer een nadeel heeft, dus ik laat het lekker zo.

Het gewricht functioneert perfect zodat in welke van de 18 positiestanden je de spiegelarm ook zet, deze ook zo blijft staan. In maximaal uitgeklapte stand is de hoek van de spiegelarm ongeveer 15 graden vanaf horizontaal. Er blijft zodoende genoeg ruimte over tussen handvat en spiegelarm. Iedere stand betekent een toename van ongeveer 10 graden. Bij het tussen de file door rijden kantel je de spiegelarmen omhoog waardoor je door vrijwel ieder gaatje past. Natuurlijk is het zicht naar achteren dan nog minimaal, dus na de file niet vergeten de spiegelarmen weer terug te zetten in de normale stand. Ook tijdens parkeren is het handig dat je ze kunt omklappen, zodat onoplettende personen niet tegen je spiegels kunnen botsen en de spiegelafstelling intakt blijft. Tot slot het optische aspect, ze smoelen erg lekker op mijn motor. Een goed bestede €52,00.

En wat klein spul

Philips City Vision H4-lamp, een erg fijne halogeenlamp met een stevigere interne constructie wat een langere levensduur geeft, dus ideaal voor motorfietsen. De lichtbundel is iets feller en witter dan een standaard lamp wat het rijden in duisternis minder vermoeiend maakt (wegdekstrepen en verkeersborden lichten iets eerder op). Deze lamp is duidelijk herkenbaar aan de oranje gloed in de reflector waardoor je eerder wordt opgemerkt in druk verkeer. Hoewel de aanschafprijs (€15,00 ~ €20,00) vrij fors mag worden genoemd voor een H4-lamp, beviel deze mij zó goed in m'n eerste motor, dat ik ze zelfs ook in m'n autootje heb zitten.

GPS-houder en voedingskabel, want uiteraard verhuist de Garmin Zümo 350LM gewoon met mij mee. De houder is gemonteerd via het RamMount-systeem, wat een zeer solide bevestiging garandeert en schadelijke trillingen absorbeert. De voedingskabel is in de houder geïntegreerd en moet dus automatisch meeverhuizen naar de Honda. Blijft toch noodzakelijk wanneer ik weer onze clubritten kan/mag gaan leiden.

CTEK-acculaadkabel, voorzien van een waterdichte connector om de onderhoudslader snel en simpel te kunnen aankoppelen na afloop van een rit. Maar op diezelfde connector kan ook net zo makkelijk een mini-compressor worden aangesloten, waarmee ik thuis de koude bandenspanning kan checken alvorens te gaan rijden.

Biltse Motorrijders Vereniging
RPO Webdesign (© 2011)
--- KvK 54971616 ---

Deze website maakt gebruik van cookies, zie hiervoor onze Privacyverklaring.